Namnlappar

Namnlappar är ett samliingsnamn för en stor mängd olika produkter som används för att märka kläder, främst barnkläder. Det är ett enkelt och smart sätt att hålla ordning på kläderna, inte minst på förskolorna. De flesta förskolor kräver att föräldrarna märker barnens kläder, vilket är lätt att förstå. Ofta går det 15-20 barn på en avdelning och det är inte möjligt för att förskolelärarna att hålla ordning på vems kläder som är vems. 

Ur föräldrarnas perspektiv är det inte heller så dumt att märka kläderna. Hur irriterande är det inte när den nyinköpta jackan försvinner efter bara några dagar? Om kläderna är märkta med namnlappar är sannolikheten att jackan kommer tillrätta betydligt större.

Nedan kommer vi gå igenom ett antal olika typer av namnlappar. Vilken namnlapp som passar just dig kan bero ändamål, pris eller t o m design. 

  • Vävda namnband: Små vävda band i vilket namnet eller annan text vävs in. Fästs med taggit eller sys fast i kläderna.
  • Stryka-på namnlappar: Namnlappar i vinyl som stryks fast i kläderna (smälter in i tyget). De är utmärkta för att märka alal typer av kläder såsom jackor, mössor, handskar, tröjor, byxor, gummistövlar mm. Det är värt att notera att dessa slits efterhand som de tvättas och framförallt att inte går att ta bort. Detta kan vara en nackdel om man avser att sälja kläderna vidare. Skall man göra det är det att föredra att vävda namnband används.
  • Namnlappar i färg: Dessa fungerar på samma sätt som stryka-på namnlappar med skillnaden att du kan välja färg och motiv på namnlapparna.


Namnlappar för märkning av kläder och prylar! 

Vi rekommenderar att du beställer  namnlappar med t.ex ett djur eller någon annan symbol tillsammans med barnets namn. På detta sättkan både du själv, barnets lärare och barnet känna igen kläderna. Om man har ett ovanligt efternamn och flera barn kan det vara smart att märka med efternamnet, vilket gör att märkningen kan sitta kvar om barnen ärver varandras kläder.

Det är inte bara kläder som bör märkas utan av mössor, handskar och skor. Här är det inte alltid helt enkelt att fästa namnlappar, varför det kan bli aktuellt med en märkpenna. Generellt sett avråder vi från det eftersom det minskar klädernas andrahandsvärde rejält jämfört med märkning med vävda namnband.